Dans

 

 

“Niet hoe, maar wat iemand beweegt” (Pina Bausch, 1940-2009)

Over dansexpressie:

Iedereen kan dansen! Dat is het vertrekpunt van elke dansexpressie-les.

Binnen de Dansexpressie onderzoekt de danser de mogelijkheden om datgene wat innerlijk beleefd wordt, in beweging tot expressie te brengen. Lessen Dansexpressie zijn procesgericht en niet zozeer gefocust op een te behalen resultaat. Dit betekent echter niet dat een richting of doel ontbreekt, want binnen de methodiek van de Dansexpressie wordt gewerkt met heldere opdrachten.

De lessen Dansexpressie hebben een thema. De natuur is een grote inspiratiebron, maar ook, bijvoorbeeld: beeldende kunst, muziek, industrie, architectuur… De mogelijkheden zijn eindeloos: vanaf elk punt kun je dansend vertrekken! De docent geeft dansopdrachten waarbinnen het thema beeldend, muzikaal of dramatisch wordt onderzocht en uitgewerkt. Dansers starten hun ‘onderzoek’ individueel, maar naarmate een les vordert wordt dit onderzoek gezamenlijk voortgezet.

Hoewel Dansexpressie zich niet richt op een bepaalde danstechniek, wordt er zeer zorgvuldig met het lichaam gewerkt. Iedere les kent een goede warming up en er wordt aandacht besteed aan het juiste belasten van spieren en gewrichten tijdens sprongen, vallen, draaien etc. Ook de adem, ‘motor’ van elke beweging, krijgt de aandacht die hij verdient.

Ik heb mijn post-HBO studie ‘Docent Dansexpressie’ in 2008 afgerond. Als onafhankelijk dansexpressie-docent werk ik in opdracht van Cultuurkust, binnen het verdiepingstraject Cultuur met Kwaliteit (CMK), uitgegeven door het fonds Cultuurparticipatie. Ik geef les aan kinderen van alle leeftijden in het basisonderwijs en coach leerkrachten bij het inzetten van kunstvakonderwijs in hun groepen. Daarnaast organiseer ik dansworkshops voor volwassenen.