Adem- en ontspanningstherapie

Aan deze pagina wordt nog gewerkt. Mail gerust voor informatie over de Adem- en Ontspanningstherapie naar mireilleverheijen@gmail.com.

Spanning en klachten

Er is helemaal niks mis met spanning. Iedereen bouwt spanning op, om te kunnen functioneren in stressvolle situaties en snel te kunnen reageren op wat het leven van ons vraagt. Als spanning echter langer dan noodzakelijk bij je blijft, ga je eraan wennen en merk je niet meer dat je met onnodig verhoogde spanning functioneert. Je vergeet hoe het aanvoelt om werkelijk ontspannen te zijn en vrij te ademen. Als er onvoldoende ruimte, of niet genoeg aandacht is voor rust en herstel, kunnen allerlei klachten ontstaan, waarvoor vaak niet een directe aanleiding te vinden is. Klachten waarvan je misschien denkt dat je er maar mee moet leren leven, zoals slecht slapen, hyperventilatie, benauwdheid, hoofdpijn, concentratieproblemen, nek- en rugklachten, burn-out, long covid.

Methode van Dixhoorn

De Adem- en Ontspanningstherapie Methode van Dixhoorn (AOT) biedt een manier om te onderzoeken of jouw klachten samenhangen met verhoogde spanning, waaraan je gewend bent geraakt. Je krijgt inzicht in de aard en oorzaak van jouw klachten en leert hoe je zelf je spanning kunt reguleren, waarmee je jouw lichamelijke en mentale belastbaarheid vergroot.

De AOT biedt eenvoudige oefeningen in aandacht, houding, beweging en ademen, die door de therapeut worden aangevuld met zachte manuele technieken. Oefeningen worden ‘op maat’ aangeboden: de keuze voor bepaalde oefeningen wordt bepaald door jouw mogelijkheden en reacties op voorgaande oefeningen.

De behandeling

In de eerste vier sessies onderzoek je wat jouw mogelijkheden zijn om beter te leren ontspannen en hoe je de oefeningen die voor jou werkzaam zijn in je dagelijkse leven toe kunt passen. De ervaringen die je thuis en tijdens de behandelingen opdoet worden besproken, om zicht te krijgen op de achterliggende oorzaken van jouw klachten. Je gaat ontdekken welke ontspanningsreacties positieve veranderingen teweeg kunnen brengen en of er mogelijkheden zijn om overbodige spanning in het dagelijks leven te verminderen.

In de vierde of vijfde behandelsessie is er een evaluatie, waarin gekeken wordt of -en in hoeverre- jouw klachten het gevolg waren van verhoogde spanning en of er verbetering is opgetreden. Ben je beter gaan slapen? Is het rustiger in je hoofd? Kun je vrijer ademen en bewegen? Voel je het, wanneer de spanning oploopt? Na de evaluatie wordt besproken of het zinvol is om de behandeling met nogmaals vier sessies voort te zetten.

De AOT Methode van Dixhoorn is een behandelmethode die op zichzelf staat, maar ook ingezet kan worden als een waardevolle aanvulling op de behandeling door een arts, psycholoog, logopedist of fysiotherapeut.